3 Temmuz 2009 Cuma

KARDEŞ MASALLAR



Cumhuriyet kitap ekinde Sn.Feyza Hepçilingir'i takip etmeye çalışıyorum. Bu haftaki köşesinde okuduğum bu masal dizisini , duyanlar duymayanlara anlatsın deyimiyle bende bloguma taşımaya karar verdim. Gerçekten uzun süredir çocuklara bize ait masallar anlatılmıyor, biz çocukluğumuzda duyduğumuz masalları bile çocuklarımıza aktarmıyoruz.Varsa yoksa Amerikan çizgi kahramanları. Oysa çocukken bize anlatılan masallardaki yerleri,kahramanları gözümüzde canlandırır bambaşka dünyalarda gezinirdik. Ne yakzık ki bugün çocuklarımıza hazır hayeller sunuluyor ve neredeyse kendi hayel dünyalarını yaratmaları engelleniyor.


Sayın Yücel Feyzioğlu 1982 yılınndan beri üzerinde çalıştığı yirmi kitaplık büyük “Türk Dünyası Masalları”ndan küçük bir seçme olan Kardeş Masallar ,birçok çocuk için bir başlangıç olabilir.

Masalların dil, coğrafya, kültür, zaman ve diğer belirleyicilere karşı direnen gizemli bir gücü olduğunu biliyoruz. Bu güç, süslerinden arınmış masalların temel özelliklerde nasıl da birleştiğini hemen gösterecek kadar etkili. Azerbaycan’dan Gagavuz Yeri’ne, Hakas Özerk Cumhuriyeti’nden Türkiye’ye, Yakutistan’dan Avrupa’ya, Kuzey Kıbrıs’a, Balkanlar’a uzanan bu masallar birleştirmeyi, gizemli kalmayı, sevgi yaymayı ve insanları birbirine bağlamayı hedefliyor. (Antoloji.com tanıtımdan)


Trabzon valiliği de bu yirmi kitabın içinden 6 kitap yayınlatmış.Teşekkürler Sayın Nuri Okutan. 81 ilimizin sizin gibi valilere çok ihtiyacı var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder